Общината и прокуратурата обаче все още не са реагирали

 

Туристи са били дърпани и блъскани на входа към плажа в Силистар, защото отказали да платят по 10 лева, за да стигнат до морето по пътя, минаващ през частен терен.

 

До вчера, за да стигнеш до плажа по пътя, таксата била 5 лева. Събирала ги частна охрана, назначена от собственика на терена. На сутринта обаче сумата скочила двойно.

 

„Първоначално бях готов да платя, но след това се замислих, че няма как да спрат на пътя някого и да му поискат такса. След което спрях, единият доста се възмути от моето неискане за плащане и се опита да ме изкара от колата, посягайки вътре, отвори вратата, посегна да ме изкара от колата, скъса ми ризата”, разказа потърпевшият Марин Вацов.

 

В разпрата се намесил и управителя на плажа.

 

„Мен лично ме събориха на земята и при падането се ударих и съм одран целият”, каза Боян Монев, управител на плажа.

 

Потърпевшите извикали полиция. Показаха ни кадри от скандала до и след пристигането на патрула.

 

„Цяла седмица съм свидетел как тези хора рекетират, буквално рекетират всеки, който мине оттук, като взимаха до вчера такса от 5 лева. Който отказваше да бъде платена таксата, те го нападаха. Събираха се по 5-6 човека дори да преградят пътя и се стигаше до бой”, обясни туристката Илияна Янкова.

 

През седмицата идвали инспектори на община Царево и РИОСВ.

 

„До момента проверките, които се извършват от тези органи, не дават резултат. Дейността независимо дали е законна, или незаконна – продължава”, каза Стойчо Новев, концесионер на плажа.

 

Последната проверка е била в петък.

 

„Тръгна колата, неговият колега, който е един висок господин и се скри в момента му каза „слагай табелите, в събота и неделя няма никой”, обясни летовникът Стефан Пиринов.

 

На един от кадрите се вижда именно този човек - Владко Максимов, който отговаря за събирането на таксата. Не успяхме да говорим с него, защото се скри от камерата. Замести го друг служител на частника.

 

Той отказа да представи документи за собственост. Те обаче били предоставени на дошлия полицейски патрул, а в тях ясно пише, че собствениците на терена не трябва да ограничават преминаването по пътя. Отговорността летовниците да стигат спокойно до Силистар в крайна сметка е в ръцете на кмета на Царево. За Нова той лаконично заяви, че, си върши работата и спазва законите.

 

Освен пътя, за който се плаща такса, има два общински пътя до плажа, които обаче обикновено са затворени. Хора разказват, че пред тях застават представители на частника и отклоняват туристите към частния имот.

 

Тази сутрин табели за такса и за паркинг нямаше. Срещу парите, които човек дава за паркинг, им се дават билети от 2003 година.

 

Никъде няма обозначение коя е фирмата-частник, чиято собственост е имотът.

 

Концесионерът на плажа заяви в ефира на „Здравей, България”, че е подал жалба до кмета на Царево, сезирал е и прокуратурата, но адекватна реакция няма. „Идват и правят проверки, а глобите, които им налагат, са капка в морето в сравнение с това, което се събира като такса”, каза още той.

 

Репортер: Цеца Алексова