"Флака" е евтина и опасна

 

Нов непознат досега наркотик "флака" подлуди Америка. Дрогата е китайска, много евтина, но изключително опасна. Вече има 30 смъртни случая след употребата ѝ само във Флорида.

 

"Флака" е дизайнерска дрога, изключително евтина, но и изключително опасна – не само за тези, които я взимат, но и за всеки, който се изпречи на пътя им. Наричат я синтетичната дрога на новото поколение. Произвежда се в незаконни лаборатории в Китай.  

 

Чикаго се оказва гара-разпределителна за новата дрога. Тук пристигат най-много директни полети от Китай. Затова отидохме там, където пристигат всички пратки от чужбина, за да проверим как властите се опитват да спрат притока на "флака" от Китай.

 

Ралф Пикърели е шеф на Агенция "Митници и защита на границата" в Чикаго. Тук е една от 12-те бази в цялата страна, в които се проверяват пратките от чужбина. Сред агентите в Чикаго има и българи. Всички те - тренирани да разкриват замаскирани нелегални наркотици и други стоки.

 

"Флака" идва от Китай, най-често маскирана като филтър за басейн. Залавянето е трудно. Бумът на дизайнерската дрога започна в Южна Флорида, но вече се разпространява във все повече щати.

 

От Федералната агенция за борба с наркотиците се надяват, че модата на "флаката" ще премине бързо. Но за няколко долара на доза "флака" е все по-предпочитана от младите хора - евтина и с бърз ефект.

 

"Флака" действа подобно на кокаина и хероина, но е много по-силна от тях. Наркотикът кара хората да вършат странни неща. Какви – гледайте във видеото. 

 

Репортер: Ясен Дараков