Подобряването на отношенията е едно от постиженията, с които Барак Обама иска да бъде запомнен

 

Посолствата на за Съединените щати и Куба в Хавана и Вашингтон отварят врати днес. Те бяха затворени преди 54 години. Последваха десетилетия на открита вражда между Вашингтон и Хавана. В началото на месеца лидерите на двете държави - Барак Обама и Раул Кастро, обявиха отварянето на дипломатическите мисии като символ на затоплящите се отношения.

 

Външният министър на Куба е във Вашингтон за церемония в новото посолство. Това е първото посещение на кубински министър в Съединените щати от 1958-ма година. Знамето на карибската страна ще се развее над посолството във Вашингтон, а американският флаг ще бъде издигнат над мисията в Хавана едва след като държавният секретар Джон Кери ръководи специална церемония по откриването през август.

 

Подобряването на отношенията с Куба е едно от постиженията, с които Барак Обама иска да бъде запомнен като президент на Съединените щати. За сближаването на позициите съдейства и католическата църква. Обама имаше разговори на четири очи с папата, като се предполага, че са обсъждали Куба.

 

Някои от кубинците имат съвсем конкретни очаквания от сближаването с големия съсед. Анхела, която е жител на Хавана, заяви: „Аз се нуждая от лекарства, а в аптеките няма. Надявам се сближаването да донесе най-важното - край на икономическата блокада".

 

Засега обаче икономическото ембарго остава в сила. То не може да бъде свалено еднолично от президента, а доминирания от републиканците Конгрес не е на едно мнение с Барак Обама.