Улесняват или затрудняват управляващите пряката демокрация?

 

Референдумите в България - мисията възможна. Парламентът значително облекчава процедурата по признаване на народната воля в националните допитвания. Защо обаче това разтревожи опозицията и има ли подводни камъни в новите правила?


В момента пряката демокрация у нас съществува само на хартия. Законът за референдумите предвижда такива прагове за признаване на тяхната валидност, които обричат всяка инициатива в зародиш. Сега - твърди се - управляващите искат да променят това.

 

За да го съживи, мнозинството предвижда да премахне прага за валидност на референдумите, които се провежда заедно с избори. Ролята на такъв праг ще играят гласуващите именно в тези избори. Ако половината от тях кажат "да" и на референдума, той ще е успешен. Първият опит ще е на 25 октомври.

 

Целта на странния микс е да се осуетят опити на партийни централи контролирано да бойкотират допитванията и нарочно да ги правят невалидни. И да се насърчи едновременното провеждане на допитвания и избори, за да е по-евтино. Опозицията обаче заподозря и друг, скрит замисъл - служебно въвеждане на задължително, електронно и мажоритарно гласуване. И още съмнения - дали всъщност улесняваме референдумите, или точно обратното.

 

"Представете си, че имаме парламентарни избори, в които участват 3 милиона. Същия ден имаме референдум и в него участват 2 милиона. Референдумът е валиден и всъщност , за да бъде той успешен, вместо да са достатъчни един милион и един човека, ти казват – не, не, трябва 50 процента от трите милиона", коментира Георги Кадиев от БСП.