Премиерът подготвя декларация за подкрепа по промените в Конституцията

 

"Ще бъда много благодарен, ако в петък всички парламентарно представени партии съумеем да постигнем мнозинство за съдебната реформа". Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с АБВ в парламента.

 

Министър-председателят е възложил на председателя на правната комисия Данаил Кирилов и на председателя на комисията за промени в Конституцията Димитър Лазаров да се изготви документ под формата на декларация или решение, който да очертае подкрепа за трите основни промени в конституцията.

 

"Това, върху което считам, че може да се намери консенсус, е разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии, пряк избор на съдиите и прокурорите и по-голямата роля на инспектората", каза Борисов, цитиран от БГНЕС.

 

От своя страна Георги Първанов обяви, че разбира това решение на Борисов като готовност за отказ от редица пунктове, заложени в проекта за промени, които са били оспорени от АБВ.

 

"Говорим за свиването мандата на магистратите, говорим за явното гласуване, говорим за възможността всеки път да пита Конституционния съд и редица други неща. На практика, грубо, аз виждам един стремеж да се редуцира конституционното предложение с две трети. Дали е така, ще покаже анализът", коментира Първанов. 

 

"Благодаря на Георги Първанов за тази среща, тъй като съдебната реформа е една от много важните за кабинета. Специфичното при нея е, че иска промяна в Конституцията, която се прави с много гласове и ни трябва подкрепа", допълни министър-председателят, цитиран от Агенция „Фокус“. Той допълни, че изтеглянето на проектозакона ще ни забави с поне месец и нещо във времето.