От партията поискаха законопроектът да бъде изтеглен

 

До преди дни приемането на конституционните промени изглеждаше абсолютно невъзможно заради необходимите 160 гласа. От днес финалните разговори оглави премиерът Бойко Борисов, точно както го посъветва миналата седмица Лютви Местан. И някак изведнъж нещата започнаха да изглеждат по-възможни.

 

Борисов проведе разговори с АБВ за промените в Конституцията. От партията поискаха  законопроектът да бъде изтеглен от Народното събрание и да се напише чисто нов, защото не са съгласни с някои от текстовете. По три точки обаче консенсус има. Това са засилване на ролята на Инспектората към ВСС, разделянето на ВСС на две колегии и прекия избор на съдии и прокурори. 

Още по темата

 

Законът обаче няма как да бъде променен на първо четене, а едва на второ. Тоест - в петък той или трябва да бъде приет във вида, в който е, или отхвърлен. В четвъртък обаче вероятно ще бъде подготвена декларация, която да поеме ролята на гаранция за това, че спорните текстове ще бъдат отхвърлени на второ четене, тоест - че във финалния вариант ще бъдат приети само тези три предложения.

 

 „Оставаме на позицията, че това е постижимо чрез изтегляне на настоящия проект и работа по нов законопроект, който би могъл да бъде приет по-бързо”, коментира лидерът на АБВ Георги Първанов.

 

„Очевидно имаше слаб експертен потенциал и арогантно поведение на онези, които се явяваха адвокат на реформата, така наречените реформатори”, каза още Първанов.

 
Правосъдният министър  Христо Иванов обаче защити позицията на Реформаторите.  „В политическото разиграване да не забравяме, че ако реформата започне да изглежда изпразнена от съдържание, това няма да е в полза на никого”, коментира той.
 
 
„Важен е политическият знак в петък”, подчерта премиерът Бойко Борисов. „Моето желание е да има решение в петък по тези три точки. В четвъртък парламентът нека гласува декларация”, добави той.  „Изтеглянето на проектозакона ще ни забави с поне месец и нещо във времето”, уточни Борисов.
 
 
Дори АБВ да кажат "да" обаче, гласовете пак не стигат.  Затова утре предстои среща на премиера с ДПС, които миналата седмица отново отказаха да подкрепят промените. В кулоарите на парламента обаче все по-упорите се говори, че са възможни изненади по време на гласуването. Така че дори АБВ да не подкрепят, напълно възможно е управляващите да си набавят необходимите гласове от друго място.