Те обаче може никога да не разберат коя е майка им

 

Калин и Мартин, две осиновени в САЩ българчета от ромски произход, се върнаха 20 години по-късно в дома, където са живели, за да се срещнат с първата жена, която се е грижила за тях, след като биологичната им майка ги е изоставила. Те заминават като Калин и Мартин, а се връщат като американските граждани Кайл и Мартин.

 

„Винаги съм знаел, че ще се върна тук”, призна Кайл. „От три години обмисляме да дойдем”, уточни Мартин. Пенка Горанова е жената, която се грижи за момчетата от момента, в който попадат в дома. Вече е пенсионирана. „В началото не се сетих за нея. Но колкото повече я гледах, толкова повече си спомних за нея”, обясни Кайл и уточни: „Помня усмивката  и прегръдката ѝ, после си спомних влакчето”.  

 

Двете момчета казват, че от малкото спомени, които пазят – лоши няма. Една от стаите в дома особено много вълнува момчета. „Бях в леглото, когато ме събудиха и казаха, че едни хора искат да ме видят, заведоха ме в стаята на директорката”, спомни си Мартин. При директора го чакат Дейвид и Джейн – бъдещите му родители. „Искахме да осиновим едно дете, но когато дойдохме, за да видим Мартин, се оказа, че има и брат. Казахме си, че не може да ги разделим и трябва да ги вземем и двамата”, разказаха те. Първото, което Кайл вижда у Джейн и Дейвид, са усмивките им.

 

За тези 20 години момчетата са станали усмихнати точно като родителите си. Живеят в Канзас. Кайл се е отдал на готварството, а Мартин е завършил икономически колеж. Само едно нещо помрачава усмивката им.  

 

Момчетата искат да разберат коя е майка им, как живее тя, как изглежда, имат ли братя, сестри. Директорът на дома Виолета Драгнева знае кои са родителите им, но няма да каже нито дума, защото е тайна. И ако я сподели, според Наказателния кодекс я грози глоба, дори затвор от една година. Тя е убедена, че да няма достъп до тази информация е грешка.

 

Дали те ще могат да разберат кои са биологичните им родители зависи от народните представители. От Министерството на правосъдието направиха предложение тайната на осиновяването да отпадне. 

 

"До 2003 година изобщо не е имало възможност да се разкрива информация във връзка с осиновяването, от 2003 година е предвиден съдебен ред, при който осиновеният или неговите осиновители могат да поискат от съда да разкрие тази информация, но при изключително важни условия. Съдебната практика показва, че такива условия обикновено са свързани със здравословното състояние на децата", коментира в студиото на "Здравей, България" заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева. 

 

Вижте и какво се случи с Пламен, който се опита да открие своите седем братя и сестри: 

Репортери: Десислава Георгиева, Мария Милкова