От партията обаче са готови да се подпишат под новите текстове

 

Сагата с промените в Конституцията става все по-заплетена. ДПС поискаха от Реформаторите да изтеглят проекта си за съдебна реформа и предложиха собствен. 

 

Смесен вариант от предложенията през последните дни предложи Лютви Местан. Срещата му с Бойко Борисов тази сутрин продължи кратко, въпреки новостите. След това беше извикан и Радан Кънев, като разговорите с него се проточиха.

 

Предложението е настоящият законопроект да се изтегли, а на негово място веднага да се внесе чисто нов, подкрепен със 180 подписа, което ще направи приемането му много по-бързо, още преди изборите, защото сроковете значително ще се скъсят. ДПС пък поискаха да се превърнат почти в двигател на реформата. Препъни камъка обаче идва заради така наречения пленум на ВСС. 

Още по темата

 

ДПС предлага новият законопроект да се обедини около трите точки, по които от вчера е ясно, че има съгласие - разделянето на ВСС, засилване ролята на Инспектората и прекия избор на магистрати. Реформаторите настояват крайното решение за избора на магистрати да не бъде на така наречения пленум на ВСС или всички членове на съвета, а всяка от двете колегии сама да си решава. ДПС обаче искат именно пленумът да взима крайното решение. 

 

Според Реформаторите, ако пленумът има крайната дума при избора на магистрати, ще се създадат условия за политически натиск, защото така избраните от парламента ще са мнозинство, което обезсмисля идеята на реформата за независимост. ДПС обаче твърдят, че напротив - номинациите на съдии и прокурори пак ще си идват от колегиите. Само крайната дума ще е на пленума, а премиерът е някъде по средата. 

 

Но все пак го блазни и идеята за по-бързо придвижване на промените, което може да стане само с твърди 180 подписа - тоест нов законопроект. Ако промените не минат, премиерът описа почти апокалиптична картина и европейски санкции. Иначе Борисов най-много предпочитал варианта на Реформаторите. Законопроектът да не се пипа и в петък да гласуват за него 160 депутати. Но нямало как. 

 

Реформаторите пък се напрегнаха за това, че не всички техни представители са участвали в разговорите с ДПС. Така позицията им засега остава неясна. ДПС пък вече са готови да станат двигател на съдебната реформа.

 

До гласуване в зала остават само два дни. Утре предстоят срещи на премиера с БСП и БДЦ. Реформаторският блок в това време трябва да се разбере каква име  общата позиция, за да не остава само личната на Радан Кънев, която е против варианта на ДПС с новия законопроект, освен ако Движението не се откаже от настояването си пленумът да взима крайното решение при назначаването на съдии и прокурори.