Част от контрапротестиращите отново не знаят с каква цел са се събрали пред парламента

 

Граждани, събрали се в градинката зад парламента, за да изразят подкрепата си за съдебната реформа, хвърляха домати по сградата на Народното събрание.

Още по темата


Протестиращите бяха категорични, че предложените в последния момент от ДПС промени в Конституцията, са „подмяна на истинската съдебна реформа”. Предлагали я „ченгета от „Държавна сигурност” и въпросните „козметични промени” щели да оставят нещата такива, каквито са и в момента или дори да ги влошат.


Във вторник ДПС предложи вече подготвения законопроект за промени в Конституцията да се изтегли, а на негово място веднага да се внесе чисто нов, подкрепен от 180 народни представители, което ще направи приемането му много по-бързо.

 

 

ДПС предлага новият законопроект да се обедини около трите точки, по които вече има съгласие - разделянето на ВСС, засилване ролята на Инспектората и прекия избор на магистрати.

 

Реформаторите настояват крайното решение за избора на магистрати да не бъде на така наречения пленум на ВСС или всички членове на съвета, а всяка от двете колегии сама да си решава. ДПС обаче искат именно пленумът да взима крайното решение. 

 

Пред Народното събрание пък са се събрали контрапротестиращи, които настояват за оставката на правосъдния министър Христо Иванов. Един от тях, който застана пред камерата на „Здравей, България”, заяви, че е на 14 години и присъства на протеста заради свои приятели.

 

Видео: БГНЕС