Преди всичко е нужна реформа във ВСС, заяви Петя Владимирова

 

Политиците се страхуват от истинска съдебна реформа. Но тъй като сме притиснати, нещо ще бъде пипнато, колкото да отрапортуваме пред Брюксел”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” журналистът Петя Владимирова.

Още по темата


Тя коментира още, че предложенията за промени в Конституцията, внесени от ДПС в последния момент, ще запазят статуквото. Те предвиждат внасянето на нов законопроект за промени в Конституцията, който се обединява около трите точки, по които вече има съгласие - разделянето на ВСС, засилване ролята на Инспектората и прекия избор на магистрати. Реформаторският блок настоява крайното решение за избора на магистрати да не бъде на така наречения пленум на ВСС или всички членове на съвета, а всяка от двете колегии сама да си решава. ДПС обаче искат именно пленумът да взима крайното решение.


Според сега действащия закон от прокурор зависи кадровото израстване или съответно ликвидирането на съдия. Това е мерене с двоен аршин”, категорична беше Владимирова.

 

Според нея преди всичко реформа трябва да бъде направена във Висшия съдебен съвет (ВСС). Само така би била възможна промяна на цялата система.

 

Журналистът Ива Николова пък не скри възмущението си от факта, че на контрапротестите срещу съдебната реформа присъстват хора, които дори не знаят за какво са се събрали на съответното събитие.

 

"Те ликвидират правото на човек да изрази гражданската си позиция", категорична беше Николова.

 

Целия коментар на журналистите Петя Владимирова и Ива Николова по темата за съдебната реформа гледайте във видеото.