Проектът на Реформаторите срещна политическа съпротива

 

Инфарктни совалки в парламента. Премиерът и депутатите цял ден преговарят за конституционната реформа. БСП казаха "не" на всичко, Реформаторите бяха обвинени от премиера, че само политиканстват, но в крайна сметка решение може би ще се намери. 

Още по темата

  

Бойко Борисов и депутатите са на път да отстъпят пред ДПС, но с известни корекции. Най-вероятното развитие на ситуацията - нов законопроект, в който професионалната квота в двете колегии на Висшия съдебен съвет, все пак ще има превес, а така нареченият пленум няма да има крайната дума при назначаването на магистрати. 

 

Категорично решение обаче все още не са взели Реформаторите заради колебанието им относно новото предложение за преразпределяне на квотите. Компромисният вариант е 8 на 6 членове в съдийската колегия в полза на професионалистите, а не на парламента, и 6 на 5 при прокурорската колегия.

 

Така на практика един парламентарно избран член се мести от прокурорската в съдийската квота. Премиерът Борисов за пореден път защити правосъдния министър Христо Иванов. 

 

„Ако не бъде постигнат консенсус, няма да създам условия за напрежение върху Реформаторския блок. Водя тази битка, за да защитя Иванов. От негово име ходя да се разправям вече дни наред. Така че го правя заради него, той сам не може да се оправи, видно е”, заяви Борисов.