Наложи се обаче да се правят компромиси

 

Пробив в конституционната реформа. В сряда се заговори, че ще има нов текст, който да обедини около трите консенсусни теми - разделяне на Висшия съдебен съвет, прекия избор на магистрати и засилване ролята на инспектората към Висшия съдебен съвет.   

Още по темата

 

На всички партии обаче им се наложи да направят компромиси. ДПС се отказаха от идеята целият състав на Висшия съдебен съвет да има крайната дума при избора на магистрати. Съдиите все пак ще си избират съдии, а прокурорите – прокурори.

 

Реформаторите също трябваше да направят компромис, защото в новите предложения разпределението на квотите е малко по-различно от това, което е записано в техния вариант. Те обаче решиха, че няма да подкрепят компромисния вариант.

 

Сега на ход е премиерът. Преди да стане ясна позицията на партньорите му Бойко Борисов обеща да се жертва. „Независимо, че бихме могли да съберем достатъчно гласове и да мине Конституцията, ако не постигнат единно решение, ще отида на поражение в петък, но няма да създам условие за напрежение върху самия Реформаторски блок”, заяви премиерът.

 

Борисов е категоричен, че няма да се отдръпне от правосъдния министър Христо Иванов. Въпреки че го отдръпна от преговорите за съдебната реформа.  „От негово име ходя и се разправям, той сам не може да се справи, видно е,  ще го смачкат, стоя зад него и го подкрепям”, заяви Борисов. Разговори ще има и утре.