Тя ще замени банкнотите със същия номинал

До края на годината в обръщение ще влезе монета от 2 лева, която ще замени хартиените. Изработката на монетата вече е започнала. Това съобщи настоящият подуправител на БНБ и кандидат за още един мандат Калин Христов, предаде БГНЕС. 

 

Калин Христов бе предложен от новия гуверньор на БНБ Димитър Радев за ръководител на управление „Емисионно”.

 

Пред народните представители от Комисията по бюджет и финанси Радев се похвали, че БНБ винаги е поддържала високо ниво на доверие, въпреки последните 6 години, които той определи като по-трудни заради финансовата и икономическа криза. Той подчерта, че Централната банка е направила много по отношение на намаляването на разходите при производство на хартиени банкноти, чрез т. нар. търгов принцип. Това е принципът, който се използва и в Европейската централна банка. Въведени са и всички стандарти, които ЕЦБ изисква за паричното обръщение.

 

Калин Христов обяви още, че ще започне процесът за сертифициране на печатниците за производство на евро. 

 

"Това ще ни подготви за участие в Еврозоната", поясни подуправителят на БНБ. Христов каза още, че самите валутни резерви се управляват при правила, отговарящи на най-добрите в света.

 

Подуправителят на БНБ заяви, че като зам.-министър на финансите е бил част от екипа, взел решение парите на държавните дружества да се обслужват от най-малко 4 банки.