23 обекта остават затворени до излизането на резултатите от следващите проби

 

Няма антракс в пробите от месото на заразената транжорна в квартал Аспарухово. Това сочат резултатите от първите изследвания.

 

Антракс има само в самата транжорна, където беше транжирано месото от заразената крава от село Мала Гвардия. Всички дезинфектирани през нощта обекти няма да могат да предлагат храна до излизането на резултати от пробите, взети на място. Очаква се до понеделник резултатите да са ясни. Резултатите от пробите от едното заведение – „Кръчмата“ вече са излезли и са отрицателни“, обясни областният управител Стоян Пасев.

 

От прокуратурата съобщиха, че разследват смъртта на мъжа от село Млада гвардия и как месото на неговото заразено животно е попаднало в транжорната в квартал Аспарухово. Засега по случая няма обвиняеми. Задържаните снощи 4-ма души вече са освободени.  От Агенцията за безопасност на храните готвят солени глоби за собственика на транжорната.

 

Междувременно стана ясно, че пробите за антракс от втората крава, която почина преди 4 дни в с. Млада гвардия, са положителни. Няма риск от ново разпространение на болестта, тъй като животното е намерено навреме и е предотвратено разфасоването му, съобщи пред Дарик областният управител на Варна Стоян Пасев.

 

 

Репортер: Искра Урумова