С ГЕРБ се движим като едно цяло в преговорите, подчерта той

 

Ние с ГЕРБ все пак се движим като едно цяло в преговорите за съдебната реформа като в различни моменти  различна политическа сила е водеща”.  Това заяви в студиото на „Здравей, България” съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев. 

Още по темата

 

Разделяне на ВСС има само в една предизборна програма, а в парламента има осем партии. Това беше борба на Реформаторския блок и ние се опитвахме да убеждаваме все повече и повече колеги. Когато съставяхме правителството, убедихме ГЕРБ и Патриотични фронт, а сега убедихме и ДПС, въпреки че около нашия конфликт се върти живота на това Народно събрание”, каза още Кънев и добави: „Предвид тотално безотговорната позиция на БСП, няма конституционно мнозинство без ДПС в този парламент”.

 

„Промяната на правосъдието е промяна на система на корупция, навлязла толкова дълбоко, че светци и чисти политически сили няма”, коментира още Кънев. „Ние сме 23-ма души, а 23-ма променят Конституция само в революционна обстановка в картечница, нямаше как и явното гласуване и реформата на ВСС да минат в парламента, вариантите бяха или нови избори или правим едното”, заяви той.  „Явното гласуване нямаше да мине в пленарната зала и в предишния законопроект”, убеден е Кънев.

 

„Големият успех сега е, че под новия законопроект ще има достатъчно подписи, за да е ясно, че той ще мине в пленарна зала”, подчерта той. Логичното е в първите дни на септември да гласуваме законопроекта на първо четене, а ако имаме 180 гласа, до средата на септември можем да приключим с промяната в Конституцията, обясни Кънев