Останките на животното са на 113 милиона години

В Бразилия учени са открили останките на първата досега змия с четири крайника, които са датирани от преди 113 млн. години. Досега на няколко пъти са откривани древни останки на змии със задни крайници, но сега става дума за първия случай на четириного влечуго.

 

Миниатюрните ръце и крака на древната змия не са били използвани от нея за придвижване, а по-скоро за сграбчване на плячка. Изкопаемото създание показва приспособяване към заравяне, не към плуване, и засилва доводите в подкрепа на идеята, че змиите са еволюирали на сушата. Този спор се води отдавна между палеонтолозите и учените казват, че вече се изчерпват възможностите за доказване на тезата, че змиите са произлезли от морски влечуги. "Това е най-примитивната вкаменелост на змия, и определено приживе тя не е била водна", е оценката на д-р Ник Лонгрич от Университета в Бат, който е един от авторите на ново изследване, публикувано в сп. "Сайънс" и БГНЕС.

 

Опашката на създанието няма формата на гребло и по тялото му няма признаци на перки. В същото време дългото туловище и късата му муцуна са типични за животно, ровещо се в земята, уточнява д-р Лонгрич пред Би Би Си.

 

Откритите останки на неизвестното досега животно, което получи името Tetrapodophis amplectus, са с дължина 19,5 см.