Хората там чакаха пет години това да се случи

След 5-годишна забрана водата в Меричлери отново е годна за пиене. Пет години и 3 милиона лева бяха нужни, за да имат хиляди хора чиста вода. 

 

През май 2010 година в питейната вода там беше установено огромно количество арсен, заради което водата беше забранена за пиене. 

 

Сега вече има нов водопровод, който доставя чиста вода

 

Стойността на инвестицията е 3 милиона лева, отпуснати от междуведомствената комисия към Министерския съвет. Така хората в тези две населени места вече няма да се притесняват от последиците, които наличието на арсен във водата носи.

 

През декември 2010 години хората в Меричлери и село Великан чуват за първи път официално, че водата от чешмите им не става за пиене. Въпреки че проблемът с огромното количество арсен е от десетилетия, едва преди 5 години хората в Меричлери научават, че водата им е опасна.

 

В Меричлери и Великан живеят близо 2 000 души. Те трябваше да ползват водоноски.

 

Парите за новия водопровод бяха отпуснати след множество преговори с междуведомствената комисия към Министерския съвет. Вариантите за чиста вода бяха много и те предизвикаха множество полемики.

 

Всъщност арсен във водата там винаги е имало, още от откриването на кладенците преди 50 години, а причината са минералите в почвата. Причината за обявяването ѝ за негодна е променена норма.

 

След построяването на новия водопровод хората в Меричлери най-после могат да си отдъхнат.

 

От водното дружество обясниха, че от понеделник, след изчистването на старата вода по тръбите, от чешмите ще потече чиста вода.

 

Тръбите са с гаранция 50 години, така че поне толкова хората трябва да са спокойни.