Внесеният законопроект за промени в Конституцията застина, заяви лидерът на социалистите

 

"За около месец успяхме да внесем 3 искания до Конституционния съд, свързани с: дълга от 16 млрд. лв.; процедурните и правилника по избор на управител на БНБ; искане по закона за здравното осигуряване". Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков в началото на заседанието на Националния съвет.

 

По думите му разделянето на заболяванията на социално значими и такива, които не са социално значими, е в пряко противоречие с Конституцията.

 

"Заедно с други парламентарни групи в петък внесохме и организираме следващия петък разисквания по въпроса за демографската политика на правителството, мерките, които то предприема и финансовото им осигуряване в бюджет 2016 г.", допълни лидерът на левицата.

 

"Очевидно е, че до края на тази сесия на парламента няма да се приемат промени в редица закони. Сред тях са законите са социалното осигуряване - темата за увеличаване на възрастта за пенсиониране до 67 г. и Закона за предучилищното и училищното образование, който трябва да отмени Закона за народната просвета и да въведе финансиране на частните училища", заяви Михаил Миков, цитиран от БГНЕС. По думите му следващата седмица ще има оживена дискусия по въпроса за референдума и ще се види как ще се развие процесът.

 

Михаил Миков бе категоричен, че демографският въпрос е от стратегическо значение за страната ни: "В този контекст е и внесеният от нас законопроект за диференцирано облагане на бебешките стоки".

 

"Внесеният законопроект за промени в Конституцията застина. Беше нанесен тежък удар върху парламентаризма като цяло", заяви Михаил Миков. Той обясни, че се внася един проект, два месеца се говори по него, след това се отстъпва и се ревизират две трети от него, не се допуска до пленарна зала и тихо и кротко се подменя законодателна конституционна инициатива.