Хората стават все повече, а пространството - все по-недостатъчно

 

Градът - наш дом, място за живеене и... затвор. Хората стават все повече, а пространството - все по-недостатъчно. И ако в момента градската инфраструктура успява да поеме множеството хора, които всяка сутрин забързани пътуват нанякъде, то съвсем скоро това ще се окаже мисия невъзможна.

 

Велосипедът е един от най-ефикасните начини да се преборим със задръстванията и да се придвижим в градския мравуняк. Дали обаче сам той може да реши всички проблеми? И могат ли в града да съжителстват автомобил, велосипед и пешеходец? Отговор на тези въпроси потърси Николай Василковски в "Темата на Нова".

 

Около 1,5 млн. души в София делят 500 квадратни километра земя. На почти същата площ в австрийската столица са принудени да съжителстват над 2 милиона. Ако всеки реши да бръмчи с колата си, живописната Виена отдавна да се е превърнала в непоносим ад. Ето защо в града има 120 станции, от които можеш да си вземеш велосипед под наем само за 1 евро на час. Но дори и това не е достатъчно в пиковите часове, тъй като над 300 хиляди виенчани всеки ден пътуват до работа и обратно с колело. Това не са инцидентни решения, а стратегия, в която колата вече не е на върха на пирамидата. Там са пешеходците, градският транспорт и велосипедът. Целта е до края на тази година велосипедите да получат минимум една десета от общия транспортен трафик в града. 

 

В България такъв модел вече работи в Бургас. В рамките на града са поставени общо шест стоянки, а до края на годината техният брой ще бъде над 10. Велосипедите са модел, специално произведен за системата, което би трябвало да ограничи опитите за кражби. 

 

Системата е изградена по същия начин, както тази във Виена. Плащаш левче на час чрез SMS, банкова карта или с кредит от предварително издадена велокарта и яхваш колелото. 

 

В София скоро ще заработи същата система. Проектът е на финала, а фирмата-оператор на съоръженията трябва да е ясна до броени месеци. С 400 колелета ще разполага столицата, когато заработи системата за обществени велосипеди под наем. А в централната част на столицата предстои да бъдат монтирани 33 велостоянки, откъдето всеки от нас да може да си вземе колело.