Това съобщи Иван Иванов след заседание на КЕВР

 

Какви ще са новите цени на електрическата енергия ще стане ясно на 31 юли, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов след заседание на регулаторния орган.

 

Иванов подчерта, че при обявяването на новите цени ще бъде пояснено и какви ще бъдат ефектите от решението на КЕВР. Междувременно енергийният министър Теменужка Петкова беше забелязана да излиза от сградата на регулатора.

Още по темата

 

Иванов обаче отрече върху него да е оказван натиск за решението каква да бъде новата цена на тока. Иван Иванов подчерта, че спазва законите, а те не дават възможност за отлагане на новия регулаторен период с още един месец.

 

Припомняме, че Народното събрание създаде фонд "Сигурност на електроенергийната система” с гласуваните промени в Закона за енергетиката. Фондът ще управлява отпуснатите средства за компенсиране на разходите, извършени от обществения доставчик. Компенсирането ще се извършва всеки месец. 

 

Производителите на електрическа енергия ще правят вноски във фонда в размер на 5% от месечните си приходи от продадена електрическа енергия без ДДС.

 

"Корекциите, които ще бъдат направени, ще бъдат в посока на намаляване по отношение на проекта на решение, който бяхме изготвили и който трябваше да влезе в сила от 1 юли. В никакъв случай няма да се стигне до обратната тенденция на повишаване на цените", заяви след гласуването Иванов.

 

Видео: БГНЕС