Цзя Цзя навърши 37 години, които се равняват на повече от 100 човешки

Женската панда Цзя Цзя - обитателка на увеселителния парк "Оушън" в Хонконг, постави рекорд за дълголетие в плен. Тя отпразнува 37-ия си рожден ден, съобщава БТА.


Преклонната възраст на Цзя Цзя - еквивалент на над 100 човешки години, не попречи на рожденичката да погълне празничната си торта от сладолед и плодов сок.


"Цзя Цзя постави два рекорда на Гинес - тя официално стана най-старата панда, която живее в плен, и най-старата панда, живяла някога в плен", отбелязват от Книгата за рекордите.


Точната дата на раждането на дълголетната панда не е известна, но със сигурност се знае, че тя се е появила на бял свят в китайската провинция Съчуан през лятото на 1978 г. Цзя Цзя е подарена на Хонконг през 1999 г. по случай втората годишнина от отменянето на колониалния му статут.


Според ветеринарния специалист Паола Мартели, въпреки тежестта на годините, очното перде и проблемите с кръвното, Цзя Цзя старее изискано.


"Тя спи повече и е по-слабо активна – прилича на очарователна баба", казва Мартели.


Досегашният рекорд за дълголетие на панда в плен принадлежеше на мъжки екземпляр на име Ду Ду, починал през юли 1999 г. на 36-годишна възраст в зоопарк в китайската провинция Хъбей.