Депутатите решиха, че наесен ще отговаряме само на въпроса за електронното гласуване

 

Парламентът бламира президента за референдума през октомври. 


След няколкочасови спорове депутатите решиха да отговаряме само на един въпрос - за електронното гласуване. Отпадат важните въпроси за мажоритарния и задължителния вот.

Още по темата


За втори път опитът на президента да пита избирателите съгласни ли са да се променят основни изборни правила удря на камък. След като през 2014 г. предложението на Росен Плевнелиев беше отхвърлено от предишните управляващи, неуспехът му се повтори и днес.


Отпадането на два от президентските въпроси стана с помощта на депутатите от „Реформаторския блок”, които изненадващо гласуваха против.


Във вторник по обяд президентът лично дойде в парламента, за да поиска съгласието на депутатите по формулираните три въпроса.  И чу критики от всички по повод на мажоритарните избори.


От ДПС дори предложиха по-крайно решение на въпроса – всички 240 депутати да се избират мажоритарно. 


Росен Плевнелиев обясни, че причината за всички проблеми на България са съдебната система и изборните правила. И добави, че едно от лекарството на избирателната система е задължителното гласуване.


Президентът обясни, че дистанционният вот по Интернет ще даде възможност и на нашите сънародници зад граница да гласуват нормално, без да е необходимо да се редят на опашки пред посолствата ни в чужбина.  


Президентът не дочака края на изказванията в парламента и си тръгна преди да е видял крайния резултат. Час след като той напусна, депутатите гласуваха предложенията му.


Изненадан от крайния резултат се оказа и председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. Оказа се, че част от партиите не са спазили политическите договорки. 


Според Цветанов при такъв резултат от гласуването в парламента, референдум с въпрос само за електронното гласуване няма да постигне целите си. 

 

Репортери: Георги Георгиев

Ина Гълъбова