Монтьори предупреждават, че всяка трета кола на газ може да бъде опасна

Опасни газови уредби в жегата. След като в края на миналата седмица кола се взриви в Пловдив, а четирима души едва не изгоряха живи, монтьори предупреждават, че всяка трета кола на газ може да бъде опасна. 

 

 Да не се ползват стари газови бутилки и да не се пълнят догоре – това е най-важният съвет. Много хора обаче не спазват правилото и пълнят догоре, за да изминават повече разстояние, без да спират за зареждане, а това е опасно. 

 

Някои питат на място в сервиза за съветите за безопасност, но други изобщо не се интересуват и искат просто да спестят пари.

 

 

Пловдив, точно преди почивните дни. 44-годишен мъж тръгнал на път със семейството си. Заредил газовата бутилка догоре. И само на 150 метра след бензиностанцията бутилката гръмнала. 

 

Антон бил на метри от горящия автомобил. И започнал да вади с голи ръце пострадалите. 

 

„Колата избухна, всичко беше в пламъци, всичко гореше. Детето плачеше, много изгорено, кожата е така виси и на бабата и на четирите бяха изгорени”, разказва Антон.

 

Семейството е настанено в болница със сериозни изгаряния.  

 

А експертите са категорични, че трябва да сме особено внимателни с газовите бутилки, особено в жегата. Най-важното е да се пълни максимум 80 %. 

 

„Много стари бутилки има на пазара със сонди, които нямат клапани за това свръхналягане и цялото налягане се събира от бутилката, която е стара и в даден момент, ако се препълни в топлото време на 36 градуса, си е много опасно”, обяснява Михаил Ризов, управител и собственик на сервиз за газови уредби. 

 

Газовата бутилка в никакъв случай не трябва да е на повече от 10 години. 

 

Георги кара автомобил на газ повече от 35 години. Спазва правилата за безопасност, но признава, че бутилката е стара. 

 

„Трябва човек постоянно да е нащрек и трябва да се пазиш някой да не те удари. Трябва да се внимава най-много да няма изтичане на газ”, заявява Георги. 

 

Няма официална статистика колко са колите на газ в България. Но по неофициални данни, те са между 200 000 и един милион.