38-годишният Леон Натан Дейвис си призна и се извини, но съдът не го пожали

Американски гражданин беше осъден на 15 години затвор за опит да се присъедини към терористичната групировка "Ислямска държава". Това решение беше взето от съд в град Августа, щата Джорджия, предаде БГНЕС

 

38-годишният Леон Натан Дейвис беше арестуван на летището в столицата на щата – Атланта, през октомври миналата година. Разследването твърдеше, че той планирал пътуване до Турция, откъдето да се прехвърли в Сирия, за да се присъедини към редиците на ИД.

 

Прокуратурата твърди, че Дейвис станал привърженик на радикалния ислям преди около 10 години, когато лежал в затвора за наркотрафик. Според прокурорите, преди да закупи еднопосочен билет за Турция, Дейвис публикувал в социалните мрежи снимка, на която той държи ловджийска пушка. Снимката е придружена с надпис: "Готов за джихад".

 

През май тази година, Дейвис се призна за виновен за опит да се присъедини към терористите. Заставайки пред съда днес, той се извини за действията си, като каза, че е бил жертва на екстремистката пропаганда. Въпреки това съдът реши, че Дейвис представлява сериозна заплаха за обществото и получи максимална присъда.