Това решиха окончателно депутатите на среднощен парламентарен маратон

 

След среднощен маратон депутатите определиха правилата, по които ще се пенсионираме през следващите години. Идеята е възрастта за пенсиониране постепенно да расте, докато през 2037 г. и мъжете, и жените ще излизат в пенсия на 65 години.

Още по темата


Заседанието на Народното събрание започна с почти празна зала и наложи преброяване на депутатите един по един. 


След като преброяването отчете кворум, реформата тръгна. Скандалите също. В ябълка на раздора очаквано се превърна въпросът на колко години ще се пенсионираме, както и идеята възрастта да расте постепенно.


Въпреки острите критики, още от догодина започват да растат както възрастта, така и осигурителният стаж за пенсиониране за най-масовата категория труд – третата. Първата стъпка е увеличение с два месеца от догодина. Плавно ще се покачва и стажът, докато достигне 37 години за жените и 40 години за мъжете. А възрастта за пенсиониране ще продължи да расте и след 65 години, но спрямо продължителността на живота. 

 


 

След първата крачка от пенсионната реформа, депутатите решиха да продължат до окончателното приемане на новите правила. Така текст след текст, народните представители решиха възрастта да расте и за хората, които работят при тежки условия. Възраст ще имат и полицаи, военни, следователи, балерини, които сега се пенсионират само с условие за натрупан стаж. А тези, които имат стажа, ще могат да се пенсионират и година по-рано.


Увеличават се и осигуровките за пенсия - с 1% през 2017 г. и с още един през 2018 г. Вече ще можем да избираме и къде да отива вноската ни за втора пенсия – в НОИ или в частен фонд. 
Някои от предложенията удариха на камък. Като например – хората, плащали ергенски данък, да получават добавка към пенсията, ако все още не са минали под венчилото. 


Час преди полунощ депутатите окончателно сложиха точка на пенсионната реформа.