Над 2000 бежанци тръгнаха пеш от Франция към Великобритания

 

Един човек е загинал при опита на повече от 2000 емигранти да преминат пеш от Франция във Великобритания през тунела под Ла Манша.

Още по темата


Загиналият е мъж от судански произход на възраст между 25 и 30 години.


Бежанците се опитали да влязат през терминала на компанията "Евротунел" в Кале, съобщава френската полиция. Според източник от силите за сигурност и в този момент в близост до тунела все още има между 500 и 1000 емигранти.


"Това е много притеснително", заяви британският премиер Дейвид Камерън по време на визитата си в Сингапур и добави, че Лондон работи в тясно сътрудничество с Париж за разрешаването на казуса.


Камерън съобщи още, че вътрешният министър Тереза Мей ще председателства среща на извънреден комитет, който ще обсъди инцидента в Кале. 

 

Увеличава се притокът и на бежанци, които влизат в Унгария от Сърбия. Опитите на унгарските власти да спрат процеса, включително с ограда по границата, засега остават неуспешни. Хиляди прекосяват пеш Турция, Македония и Сърбия в опит да стигнат до Западна Европа.


Дългата над 170 км ограда, която унгарците строят по границата със Сърбия, е обект на много критики. Повечето хора, влизащи в Унгария, не остават в страната. Въпреки това, управляващата партия и премиерът Виктор Орбан имаха редица антиимигрантски изказвания и прояви.