Досега те бяха поне два пръста над коляното, сега дължината трябва да е под него

Късите поли в униформата на МВР служителките вече са забранени. Оттук нататък полицайки, граничарки и пожарникарки ще носят само поли, чиято дължина трябва да е под коляното. Досега те бяха поне два пръста над коляното, показват снимките на униформите на сайта на МВР, пише "Труд".

 

Облеклото на главния секретар на МВР, на старши комисарите и на задграничните представители на ведомството ще са в черен цвят. Служителите от Националната полиция и на областните дирекции ще са в тъмносини униформи, както досега. Граничарите пак ще са в зелено. Графитеносиво и тъмносиньо ще са цветовете за пожарникарите. С черни униформи ще са и антитерористите от Специализирания отряд за борба с тероризма, жандармеристите, както и специалните групи, които се използват при арести на опасни бандити. Те и антимафиотите от ГДБОП могат да носят и камуфлажни дрехи. 

 

Цивилни може да са разследващите полицаи, както и началниците на дирекции и заместниците им. При специални задачи редови служители също може да не носят униформи.

 

Униформите ще се осигуряват от бюджета на МВР, се казва още в проектонаредбата. Там е записано и че при невъзможност да бъде изпълнена заявка за униформа на служител за календарната година, тя ще се осигури на по-късен етап при наличие на финанси.

 

Правилата в новия проект указват, че служебното облекло се носи закопчано, а фуражката, шапката или пилотката - наложена върху главата. В наредба от 2004 г. бе изрично споменато, че когато служителите са в униформа, не се допуска носенето на обици, гривни и накити, с изключение на жените. Както и че облеклото трябва да е чисто и изгладено, а мъжете да бъдат прилично подстригани, обръснати и с естествен цвят на косата. По-късно тези изисквания бяха премахнати от наредбата.

 

Служителите в МВР трябва да носят две години кубинките си. Такъв е срокът, обозначен в проектодокумента. Преди няколко години униформените недоволстваха, че обувките им не са качествени и се късат много бързо. Срокът за парадните им костюми, зимните и летните поли и панталони също е две години. Ризите с дълъг и къс ръкав пък са с годност една година.