Румен Пенев беше задържан с белязани пари, взети като подкуп от адвокат

Бившият прокурор от Окръжната прокуратура в Шумен Румен Пенев е задържан и в сряда ще бъде отведен в затвора в Ловеч, където ще излежи наложената му тригодишна присъда за корупция.

Още по темата

 

Пенев е първият магистрат, получил ефективно наказание за взимане на подкуп.

 

Делото приключи три години и половина след зрелищния арест на Пенев в центъра на Шумен.


 
Според обвинението през октомври 2011 г. прокурорът е поискал подкуп от 25 000 лева от адвокат Найден Николов. Всичко тръгва от клиент на Николов - Денчо Денев, който се оплакал в прокуратурата заради спор с адвоката за дължим хонорар. В резултат на жалбата, срещу Николов било образувано производство за документна измама.


 
Адвокатът се свързал с Пенев във връзка с делото. Прокурорът му поискал 25 000 лева, като обещал срещу сумата да упражни влияние върху колегата си - прокурор Янко Желязков, за да не повдигне обвинение и да прекрати разследването срещу адвоката. Защитникът обаче казал, че парите са много. Пенев намалил сумата на 21 000 лева, но Николов се оплакал в полицията и прокурорът беше задържан с белязани пари.


 
През септември 2012 г. Софийският градски съд призна Пенев за виновен и му наложи присъда от три години и шест месеца. През юли 2013 г. обаче Софийският апелативен съд измени наказанието на три години условно


 
След три години делото стигна до трети състав на Върховния касационен съд.


 
В мотивите си за наказанието от три години лишаване от свобода съдът изтъква, че „условното наказание в случая няма да изиграе необходимата роля с оглед завишената обществена опасност както на престъплението, така и на подсъдимия”.


 
Подсъдимият е извършил престъплението в качеството си на прокурор (…), което не може да бъде пренебрегнато”, пише още в решението на магистралите.