Анкара и Вашингтон "симулират борба", твърдят те

Съединените щати и Турция само симулират борба с тероризма. Тези обвинения отправиха два от основните противника на „Ислямска държава” на бойното поле.

 

Според турските кюрди предлаганата от Турция и Съединените щати "буферна зона" в Сирия е замазване на очите на международната общност.

 

Всъщност Турция иска да спре кюрдите, които могат да поемат териториите в Северна Сирия под свой контрол. Към критиките се включи и основната бойна част, която се сражава с „Ислямска държава” в Ирак.

 

Водачът на шиитските отряди Шейх ал-Хазали каза, че американците само се правят, че се борят с джихадистите. Те били наясно, че мерките срещу „Ислямска държава” са недостатъчни, но нарочно не предприемали други, защото съществуването на терористичната организация им било изгодно.

 

"Според нас Съединените щати не искат кризата с „Ислямска държава” да свърши. Те искат само да я управляват, както им изнася. Искат да използват „Ислямска държава”, за да преначертаят границите в региона. Да създадат нови държави на базата на етническите и религиозни различия", обясни Шейх ал-Хазали.