В момента те се формирали на базата на субективни критерии

Народните представители от Реформаторския блок внесоха предложение за изменение в закона за БНБ, което фиксира месечните възнаграждения, които получават гуверньорът и членовете на управителния съвет на Централната банка. Предложението на Реформаторите е продиктувано от практиката досега заплатите да се определят от вътрешно-ведомствена наредба, на база субективни критерии, които досега не са били достояние на обществото.

 

С предложението за изменение се определя месечно възнаграждение на управителя на БНБ в размер 95% от размера на заплата на председателя на Народното събрание, която актуално възлиза на 4185 лв.

 

Тримата заместниците на гуверньора ще получават месечно възнаграждение в размер на 90% от размера на възнаграждението на управителя на БНБ, а останалите членове на Управителния съвет в размер на 80% от възнаграждението на управителя на БНБ.

 

За останалите служители на банката заплатите се определят на база до 60% от размера на възнаграждението на управителя на БНБ в зависимост от длъжността, отговорностите, притежаваната квалификация и прослужения стаж.