Шофьорската книжка ще трябва да се поставя на видно място в колата

Драконовски мерки срещу нарушителите на пътя. Държавата ще дисциплинира шофьорите "джигити".

 

Безспорно бясната скорост е фактор номер едно при инцидентите по родните пътища. Затова една от най-крутите мерки е конфискацията на автомобила, ако той се движи с над 70 километра в час повече от позволеното.

 

Шофьорската книжка ще трябва да се поставя на видно място в колата. Това е друга мярка, която пък се очаква да ограничи шофирането без документ, което е особено популярно сред някой млади авантюристи на пътя.

 

При висока скорост и най-малкото разсейване може да доведе до трагедия. За автомобилния състезател Ива Русинова това важи, както на състезателното трасе, така и на улицата в града или магистралата. Освен от алкохол, сетивата ни могат да се притъпят от много неща. 

 

Случвало ми се е да карам разстроена. Тогава не отразяваш достатъчно добре случващото се по улиците и нямаш нужната реакция в нужното време”, обяснява Ива Русинова.

 

Ударът с висока скорост е фатален. Спортната кола на Ива е укрепена с метална клетка, но колите, с които бръмчим всеки ден, нямат тази защита.

 

„Малко от колите са достатъчно издръжливи, за да запазят човека вътре жив и здрав”,  смята състезателката.

 

Така се ражда черната статистика. От началото на годината досега на територията на столичната областна дирекция на МВР са станали 870 инцидента - с 90 повече от същия период миналата година. 10 души са загинали, а 70 са ранени. А причините за тази война на пътя са добре познати.

 

„Употреба на алкохол, отнемане на предимство, отнемане на предимство на пешеходци, навлизане в насрещно движение, неспазване на дистанция, несъобразена скорост”, изброява ги ст. инспектор Ивайло Борисов от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – София. 

 

70 километра в час над позволеното и казваме „сбогом” на колата. Ако сме пийнали - до 1,2 промила, по сегашните правила губим книжката и олекваме с до 1000 лева. Ново предложение е да плащаме допълнително по 300 лева за всеки пътник в колата.


Предвижда се и глоба от 50 лева за пътници, седнали в колата на пиян шофьор. А за младите шофьори предложението е да шофират поне 2 години с придружител.

 

Именно към младите шофьори екип студенти отправиха апел чрез интересен видеоклип. Лентата призовава за разум в една от най-опасните ситуации - шофирането на градус.Филмчето е част от превантивна кампания на столичната областна дирекция на МВР.