Службата получи широки правомощия, в това число да прилага сила спрямо бременни жени и малолетни

Вече и хора извън властта ще имат право на охрана от гардовете на НСО.

 

Службата получи широки правомощия, в това число да прилага сила спрямо бременни жени и малолетни при безредици.

 

Всичко това стана факт с промените в Закона за Националната служба за охрана, който депутатите приеха на второ четене. 

 

С право да бъдат охранявани от НСО вече няма да бъдат само първите мъже в държавата, но и хора, свързани индиректно с националната сигурност, за които се смята, че има заплаха за живота им. Причината е, че евентуално покушение над тях би се отразило негативно върху имиджа и спокойствието на държавата. 

 

Пример е почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Той официално е извън властта, но сигурността му е от първостепенно значение. Именно в личността на Доган, депутатите от Патриотичния фронт видяха причина за промяна на закона. 

 

„Става въпрос за главния хидролог на България, на който основно занимание е да гуляе по софри”, коментира Валентин Касабов от ПФ.

 

Затова от Реформаторите поискаха промени, с които НСО да пази хора извън властта, само ако те нямат пари, с които да платят частна охрана.

 

„Не е нужно държавата да плаща, ако тези лица имат пари”, заяви Атанас Атанасов. 

 

В крайна сметка това предложение не беше прието. 

 

Но беше решено гардовете на НСО да могат да задържат подозрителни лица , ако те представляват опасност за пазения човек. Ще могат още да проверяват документи и багажи, ако им се сторят съмнителни. Както и да ползват голям арсенал от така наречените помощни средства като въжета, белезници, електрошокови палки.

 

Дотук правомощията на НСО не спират. Те ще могат да упражняват сила срещу бременни жени и малолетни по време на безредици, ако се застрашава животът на човека, когото охраняват.