Заподозреният е следвал инструкции за сглобяване на взривното устройство от списание...

Полицията в Ню Йорк е арестувала мъж, който се опитвал да сглоби бомба в тръба по инструкции от списание на Ал Кайда. Заподозреният планирал да използва взривното устройство срещу американски войници, завръщащи се от Ирак и Афганистан.

27-годишният американски гражданин, пристигнал от Доминиканската република, е  обвинен по три пункта, свързани с тероризъм.

Освен войници, Пиментел си бил набелязал за мишени полицейски коли и пощенски станции, съобщи шефът на нюйоркската полиция  Раймънд Кели на съвместна пресконференция с кмета Майкъл Блумбърг и главния прокурор на Манхатън Сайръс Ванс.

Заподозреният е следвал инструкции за сглобяване на взривното устройство от списанието \"Инспайър\", издавано от Ал Кайда на Арабския полуостров.

Пиментел е бил заловен в събота, докато пробивал с бургия дупка в тръба в апартамента на майка си в Ню Йорк, след като бил следен от полицията над две години.

По време на разпита в полицията той признал, че само един час го делял от завършване на бомбата. Пиментел е бил мотивиран от омразата си към американските войници в Ирак и Афганистан, насаждана от пропагандата на Ал Кайда.

Кметът Блумбърг описа арестувания като \"самотен вълк\" и уточни, че властите не разполагат със сведения той да е бил част от по-широка конспирация.