Малайзийският самолет изчезна на 8 март миналата година

 

Една от най-големите мистерии в историята на авиацията е на път да бъде разплетена. Край бреговете на остров в Индийския океан изплува двуметрова част от самолетно крило, което даде надежда за разкриване на загадката с изчезналия преди повече от година самолет на малайзийските авиолинии. Надежда най-вече за близките на 239-те души, които бяха на борда на полет МН370.

 

Самолетът изчезна на 8 март миналата година по време на полет от Куала Лумпур до Пекин. Връзката с "Боинга - 777" е загубена малко преди да влезе във въздушното пространство на Виетнам. Оттогава бяха претърсени десетки хиляди квадратни километри в Индийския океан, но от самолета не беше открита и следа. Сега обаче находка, открита край остров Реюнион в Индийския океан, дава нова надежда за разплитане на мистерията. Точно на това  е изплувало двуметрово самолетно крило, което беше изпратено във Франция за изследване. Според "Гардиън" на нея има сериен номер, което би следвало да направи идентифицирането й сравнително лесно. Преди няколко часа беше намерен и куфар в много лошо състояние, а малайзийският премиер заяви, че е много вероятно отломките да са именно от полет МH370.

 

Куфарът е бил намерен в блатиста местност, близо до мястото, където вчера беше открита отломка от крило на самолет. Засега се знае само, че куфарът е затворен и в много лошо състояние. Предполага се, че е прекарал дълго време в солената морска вода. На мястото продължават да пристигат френски, малайзийски и австралийски полицаи и експерти. 


Очевидно е, че това е значимо развитие на случая. Може би ще се окаже първото доказателство, че сме намерили самолета. Но все още е твърде рано да се правят преценки. 


Вчера хора почистващи брега на френския остров Реюнион в Индийския океан, намериха отломка, дълга два метра. По нея има налепи от черупчести морски организми, което означава, че е престояла дълго време във водата.


За последните 20 години е имало 4 сериозни катастрофи с Боинг - 777. Малайзийският самолет е единственият от тях, разбил се на юг от Екватора.