През последната година по-трудно със сметките се справят младите хора

 

Българите – най-големи длъжници на мобилните оператори и банките. Именно телекомите най-често търсят помощта на колекторски агенции, за да съберат неплатените сметки от абонатите си. В същото време бързите кредити, просрочени от потребителите, намаляват. 

 

Дълговете ни също намаляват, макар и с малко. Ако миналата година средно едно домакинство е дължало 491 лева, сега просрочените задължения са 487 лева. Въпреки това до средата на годината колекторските фирми е трябвало да съберат повече - над 983 млн. – при 820 млн. лева през първите шест месеца на миналата година. А причината – все по-често телекомите и банките търсят помощта им, за да погват некоректните си платци.

 

Неплатена сметка за телефон. Именно за това най-често операторите в тази агенция за събиране на дългове търсят некоректните клиенти на телекомите. До средата на годината задълженията ни към мобилните оператори са се увеличили 3 пъти – до 432 милиона.

 

Сметката за телефон се оказва сред последните грижи, когато планираме харчовете си за месеца. Затова и когато вземе заплата, Калоян бърза да плати най-важните сметки. И той като повечето би забавил за малко само сметката за телефон. 

    
Традиционно по-големите длъжници остават мъжете. А през последната година по-трудно със сметките и заемите се справят младите хора – между 20 и 30 години.

 

И за длъжниците, и за събирачите на дългове идват най-тежките месеци. Очакванията са дългове да трупаме и през есента, тъй като по време на избори и политически вълнения хората ставали по-разсеяни и сметките оставали на заден план.

 

Колекторските фирми отчитат и троен ръст на дълговете, трупани между фирмите, които трябва да събират. Над 62 милиона са прехвърлени към тях само за три месеца, при 20 милиона – до март миналата година.