В село Габровница почти няма къща, която да не е обирана

 

МВР се похвали, че престъпността намалява. Хората, особено в малките населени места, обаче твърдят обратното. През миналата година в полицията са регистрирани около 90 000 престъпления. Ако върнем лентата назад, през 2001-а те са били 135 000.

 

Погледнато в детайли, през 2014 г. намаляват кражбите с взлом и грабежите, но се увеличават кражбите на автомобили. Намаляването на престъпността е видно както в статистиката на МВР, така и в анализа на Центъра за изследване на демокрацията. Между двете обаче има сериозна разлика - тоест хората често не съобщават, че са станали жертви на престъпление. По този начин близо половината престъпления реално не са регистрирани от полицията. 

 

Как гледат хората от малките села на данните, според които битовата престъпност е намаляла – провери екип на Новините на Нова в монтанското село Габровница. 

 

Според полицията там има увеличение на престъпността, а според хората почти няма къща, която да не е обирана. Една от тях е на 68-годишната Йорданка, в която крадците влезли преди няколко седмици и откраднали всичките й животни, взели дори и кучето. Сега домът е опакован с висока мрежа, камери, решетки на прозорците, но дори и това не успокоява местните.

 

Габровница е едно от селата в най-висока битова престъпност и кражби в област Монтана. Местен полицай няма от почти 10 години. Едва половината от престъпленията се отчитат в полицията. Затова и реалността се разминава със статистиката. Причината - хората смятат, че подаването на сигнал става доста бавно.

 

От полицията в Монтана отчитат ръст на битовата престъпност в сравнение със същия период миналата година.

 

Репортер: Биляна Борисова