Местности край морето превърнати в бунища, пясъчни ивици, използвани за тоалетни

 

Местности край морето превърнати в бунища, пясъчни ивици, използвани за тоалетни, орязани дървета и десетки огнища около тях - такава гледка посрещна проверяващи по Южното Черноморие. 

 

Проблемът е, че нито общината, нито държавата могат да се преборят с нелегално почиващите, тъй като нямат законово основание за това.

 

Стотици разпънати палатки на частни терени, огромни количества пластмасови бутилки и отсечени дървета. Това посрещна проверяващите. Въпреки че във всеки бивак откриваме огнища - всички отричат да са палили огън. И въпреки че цели поляни са превърнати в тоалетни - твърдят, че пазят природата.

 

От Агенцията по горите обясняват, че до момента са съставили 9 акта за незаконна сеч и палене на огньове. Нямат правомощия обаче да изгонят къмпингуващите.

 

Проверката започна по инициатива на Асоциация "Българско Черноморие". От там са сезирали всички институции с искане за спешни мерки.

 

Проверяващите са категорични, че тези проверки няма да спрат. Ще се инспектират незаконните лагери и биваци и в тъмната част на деня, когато има шанс да бъдат констатирани и незаконно палени огньове.

 

Репортер: Цеца Алексова