Екип на Новините на Нова измери температурата в автобусите в различни градове

 

Градският транспорт се превърна в истинска сауна в жегата. Екип на Новините на Нова измери между 30 и над 40 градуса в автобусите в различните градове в страната. И след 19.00 часа жегата в автобус 604 е нетърпима – градусите са между 32 и 33.

 

И ако в старите автобуси проблемът изглежда логичен, то остава неясно защо в някои нови автобуси климатиците остават изключени. Така в последните дни се роди и градската легенда - сауна срещу 1 лев. Толкова, колкото е цената на билета. 

 

Градът-рекордьор у нас днес беше Пловдив, където в един от автобусите бяха измерени над 40 градуса. В градския транспорт във Варна пък температурата е 30 градуса - линията 409, а часът малко преди 12.00. Въпреки че повечето автобуси в морския град вече са климатизирани, в някои пътуването в жегите е истинско мъчение. 

 

В Търново живакът в термометъра също мина 30 градуса. В един от автобусите в София пък бяха измерени над 36 градуса по обяд, а хората в него търсеха  начин да „оцелеят”. 

 

От 800-те превозни средства в София, климатик имат само 150 автобуса, 80 тролея и 20 трамвая. Въпреки това обаче в Центъра за градска мобилност всеки ден се подават сигнали за неработещи климатици. Проверките досега не са открили нито едно нарушение. 

 

Всички шофьори на градския транспорт са предупредени, че трябва задължително да включват климатика. Санкцията, ако не го направят, е пълната цена на курса, който изминават.

 

Основният съвет е да избягваме да излизаме в жегата и винаги да си носим вода. Ако все пак се налага да излезем в горещините, можем да проверим кой автобус е с климатик на сайта на Центъра за градска мобилност.