Скандали, заплахи и напрежение в последния работен ден на парламента

 

Скандали, заплахи и напрежение в управляващата коалиция в последния работен ден на парламента преди ваканцията. Oтношенията между двамата основни партньори в управлението ГЕРБ и Реформаторския блок се обтягат все повече. Чуват се дори предупреждения за смяна на министри и нови избори. 


Острият тон, който вчера беше подхванат от премиера Бойко Борисов, получи отговор в късните часове на денонощието от съпредседателя на Реформаторите – Радан Кънев. А полето за критики се оказа неговият блог. В профила си той заплашва, че е възможно да има нови избори.

 

"Ако мнозинството ГЕРБ/ДПС/АБВ се запази и атаките срещу "Реформаторския блок" продължат, трябва да сме готови за нови избори", коментира Кънев.  

 

Същевременно той призова колегите си от ГЕРБ "да слязат от метлите". 

 

"Мисля, че това е един опит да се героизира позицията на "Реформаторския блок" в очите на техните избиратели", коментира вътрешният министър Румяна Бъчварова. 

 

 

Заплахите на Реформаторите получиха конкрентен отговор. Председателят на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов заяви, че десните не са единствените, които мислят за предоговаряне на условията в упралвяващата коалиция. Цветанов нито потвърди, нито отрече, че се мисли за смяна на министрите от квотата на Реформаторите.

 

Според съпредседателя на Блока Найден Зеленогорски се бавят ключови реформи като промените в Конституцията, Закона за съдебната власт, Закона за лечебните заведения и антикорупционния закон. 

 

"Съжаляваме, че в последния парламентарен ден антикорупционният закон се отложи. Това означава, че не се намери достатъчна политическа воля", каза още Зеленогорски, като допълни, че Реформаторите настояват за свикване на Съвета за развитие.

 

В края на напрегната седмица, представителите на Блока понесоха нов удар. Законът за корупцията по високите етажи на властта, подготвен от вицепремиера Меглена Кунева, беше отложен за есента. Реформаторите поискаха свикване на съвета за развитие на колицията, тъй като смятат, че много от реформите се бавят.