Това са част от мерките на Социалното министерство за справяне с бедността

 

Модерни жилища за ромите, заплащане на наем и курсове по български език за бежанците, както и нови образователни възможности за затворниците. Парите ще осигурява държавата според двугодишна стратегия на Социалното министерство за справяне с бедността. Усилията ще бъдат насочени основно към младежите до 29 години, продължително безработните, хората над 50-годишна възраст и децата. 

 

От следващата година се очаква да започнат много нови програми. Ще бъдат назначавани помощник-учители в училища, където учат бежанци. Ще се предоставят допълнителни часове на ученици от уязвими етнически групи. 

 

От догодина все по-малко ромски деца ще учат в детски градини и училища в ромските квартали. Държавата е готова да им плаща транспорта, за да учат извън махалите. За 2016-а се обещава и съвсем нова политика за психичното здраве. Факт трябва да бъде и програмата за почасова заетост с ваучери. 

 

Тежка операция вече е зад гърба на Иванка. Болногледачите Блага и Ведица са неотлъчно до нея. Работят в болницата по програма на КНСБ и Социалното министерство. Преминали обучение, успешно взели изпит за болногледач, а сега са на платен от държавата стаж. Оценяват шанса си и искат да останат. Перспективите обаче не са големи. Държавата планира да повтори програмата и догодина. За тези, които не са успели да се реализират в болницата, от 2016 година ще има и друга възможност.

 

"Предстои и се надявам да проработи още от началото на другата година системата с ваучерите за подпомагане на домашни услуги”, обясни министър Ивайло Калфин. 

 

Така болногледачите ще могат да предоставят почасови услуги и в дома. Програмата ще бъде насочена и към работещи хора, които гледат деца или възрастни родители. Във фокуса на държавата все по-често ще са и хора като Блага. 

 

Детайлите на новите програми за догодина се очаква да станат ясни до месеци.