На пресконференция, която тече в момента, те ще обяснят своите мотиви

 

Работодателите поискаха оставката на председателят на КЕВР Иван Иванов, информира репортер на Нова телевизия. На пресконференция, която тече в момента, те ще обяснят своите мотиви.


Още по време на протеста си от миналата седмица те обявиха, че не са съгласни с утвърдените от КЕВР цени на електроенергия за новия регулаторен период и намират решението на регулатора за политическо-популистко.

 

"АИКБ се присъединява към тревогата на останалите работодатели и синдикати след решението на КЕВР за драстично увеличение на цената на тока за българската индустрия. Тази нова цена ще доведе до спад на доходи, загуба на работни места и увеличение на цените на дребно в магазините. Това ще се почувства в следващите няколко месеца", каза Васил Велев.

 

Той посочи, че за да не стане това синдикати и работодатели имат общи искания и предложения. Те настояват в първите си работни дни Народното събрание да наложи мораториум за присъединяване на всякакви производители на ток, които продават ток по преференциални цени, какъвто има за шистов газ.

 

"Нито един производител, произвеждащ и продаващ по преференциални цени да не се присъединява. Ако има такива да продават на свободния пазар", добави председателят на АИКБ.

 

 

"Те защитават корпоративни интереси по един брутален начин", заяви тази сутрин председателят на КЕВР Иван Иванов в предаването "Неделя 150" на БНР във връзка с подготвяните от бизнеса и индустрията протести заради повишаването на добавката „задължение към обществото”.

 

Той уточни, че добавката задължение към обществото е с един и същ размер и за гражданите и бизнеса.

 

"В КЕВР ние разполагаме с всички разходи на индустриалните производства при тях средно 5% отиват за електроенергия. Когато се говори, че КЕВР взима популистки решение това е една лъжа", заяви Иванов и допълни още, че в резултат на намерените 265 милиона лева регулаторът е разпределил тежестта между бизнеса и гражданите. По думите му увеличението на цената на добавката за производителите на хляб, например ще бъде в порядъка на 0,76%.

 

Шефът на КЕВР припомни, че в продължение на три месеца екип от министерствата на икономиката, енергетиката и финансите е работило за изработването наредбата. Той уточни, че тя ще позволи големите енергоемки предприятия, които изразходват над 30 гигават часа електроенергия годишно да плащат 85% по-малко от добавката "задължение към обществото". 

 

"Именно предприятия над 30 гигават часа консумират повече от 50% от енергоемката индустрия. Независимо от забавянето поради изискваната нотификация, наредбата ще влезе в сила за целия ценови период", заяви Иван Иванов.

 

Председателят на КЕВР каза, че регулаторът няма да позволи да се повтори картината от 2011-2012 година със соларните паркове. Иван Иванов заяви, че през есента ще се наложи поправка в Закона за енергетиката. Председателят на КЕВР посочи, че това ще се наложи заради отварянето на енергийната борса в края на годината и уточни, че в закона трябва да се промените това, че НЕК е единственият купувач на ел. енергия. „Във ВЕИ сектора има нарушени”, поясни той. По думите му НЕК ще си спести 55 милиона лева само от рестрикции свързани с ВЕИ сектора.

 

Още от мнението на Иван Иванов - утре в "Здравей, България".

 

Видео: БГНЕС

Видео: БГНЕС