Ново звено ще следи движението на фактурите, защото надписват, заяви премиерът

Специализирано звено, контролиращо сметките в енергетиката, иска да прави премиерът Бойко Борисов. Това каза самият той по време на днешното си посещение в Сливен, предаде БГНЕС.

 

„Няма по-високи цени на тока. В България трябва да се говори с истинските имена. Всички трябва да знаят, че през тези 15 – 20 години в енергетиката са правени куп безобразия”, каза Борисов.

 

„Сега като се прибера, Българският енергиен холдинг съм ги извикал и ще им направя едно звено с прокурори и специалисти, които да следят движението на фактурите, защото надписват и пишат. Трябва да има контрол”, зарече се премиерът.   

Още по темата

 

Борисов отново повтори, че КЕВР е изцяло независима организация. 

 

Относно протестите на индустриалците и бизнеса и предупрежденията, че стоките и услугите ще поскъпнат, Борисов заяви: 

 

Колко пъти им сваляме цените на тока, аз не съм видял нито да поевтинее нещо, нито нищо. Нищо няма да се вдигне, защото пазарът регулира цените", каза Борисов.

 

Борисов запита къде са били всичките бизнесмени, когато е бил взет 1 млрд. кредит „и го хвърлиха в реката и сега по 44 млн. лв. всяка година плащам лихви? Ще платим тъпотата да правим експеримент Орешарски. Ще я платим, ще платим, че Стойнев е бил енергиен министър", каза премиерът.

 

Борисов се обърна към бизнеса с думите: "Ще устискаме две-три години докато не си нормализираме енергетиката. 25 години грабене не мога да го приема", каза той.

 

Видео: БГНЕС