Работодатели и синдикати поискаха оставката на шефа на енергийния регулатор

 

Спецзвено от прокурори и служители на ДАНС ще бъде създадено в най-скоро време за контрол в българската енергетика. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Сливен. 

 

Работодатели и синдикати поискаха днес оставката на шефа на енергийния регулатор Иван Иванов и заплашиха с нови протести. Бизнесът изчислява, че крайните цени за потребителите неминуемо ще тръгнат нагоре. Откога и с колко точно не е ясно. 

 

Според премиера Борисов обаче пазарът регулира цените и скок няма да има. 

 

Валентина е управител на ресторант в центъра на София. Работата им е пряко свързана с електричество и оттук притесненията за новите сметки за ток, които ще се налага да плащат. 

 

„Абсолютно всичко при нас е на ток – фритюрници, скари, хладилници, бойлери. Зимата да не говорим - парното каква консумация ще има”, заявява Валентина. 

 

Досега за ток са плащали около 1200-1600 лева на месец. С новите цени, очакват сметките да достигнат и до 2 000. 

 

„Държавата не помага никак на средния и малкия бизнес”, смята Валентина. 

 

Опасенията ѝ се подкрепят и от браншовите организации. 

 

„Оправдаха се нашите песимистични очаквания, че ще има рязко увеличение на цената, чрез добавка „Задължение към обществото” и това ще рефлектира преди всичко върху конкурентноспособността на малкия и средния бизнес, върху експорта, ще има срив в производството, повишение на цените”, заяви Камен Колев, зам.-председател на БСК.

 

Премиерът Бойко Борисов обаче категорично отхвърли опасенията на бизнеса. 

 

Нищо няма да се вдигне, защото пазарът регулира цените и това са само приказки. Колко лесно е сега, защото има кой да ги чува, има кой да работи, само претенции. Ами ще платим тъпотата да правим експеримента „Орешарски”, ще я платим”, заяви Борисов. 

 

Освен, че изразиха опасенията си, от бизнеса поискаха и оставката на председателят на КЕВР – Иван Иванов. 

 

Иван Иванов показва явна некомпетентност, див популизъм и смятам, че е редно човек, който не се справя и хал хабер си няма от материята и няма нужната експертност да си ходи”, заяви Кирил Домусчиев, председател на КРИБ.

 

„Нямам основание да подавам оставка, защото зная, че в своите действия се ръководих от два принципа – категорично спазване на закона и защита на обществения интерес”, заяви Иван Иванов.

 

Ако през следващите три месеца бъдат намерени допълнителни резерви в енергетиката, комисията ще ги отрази и намаление на цената е възможно да има, каза още Иванов. А премиерът Борисов пък се закани също да предприеме мерки за затягане на контрола върху ВЕИ-тата и ЕРП-тата. 

 

„Там няма никакъв контрол. И ще им направя едно звено сега, с прокурори, с специалисти, ДАНС включително, които да следят движението на фактурите”, закани се Борисов. 

 

Кога ще заработи новият контролен орган ще стане ясно през следващите дни.

 

Темата продължава и утре в „Здравей, България”. Гост ще бъде председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.