Защо държавата се отказа от проверките с камери на пътя?

 

След връщането на пълния контрол на пътя, ще се завърнат ли и рушветите за катаджиите? Вече влезе в сила промяната, според която КАТ ще спира нарушителите дори и без патрулният автомобил да е оборудван с камери и микрофони. 

 

„Неправилно тълкувате това решение. Предстоят месеци, в които хората пътуват повече и се увеличават жертвите по пътя. За да можем да ограничим произшествията, ние допуснахме да допълним сегашната система за контрол, защото не можем толкова бързо да оборудваме всички автомобили (с уреди за аудио- и видеонаблюдение - бел.ред.)", заяви за "Здравей, България" вътрешният министър Румяна Бъчварова. 
 
 
Тя призна, че съществува опасност това решение да създаде условия за прибиране на подкупи на пътя, но подчерта, че се взимат мерки, за да се предотвратят подобни ситуации. 
 
 

 

„Допреди 24 юли колегите, които осъществяваха пътен контрол и нямаха устройства за аудио- и видеозапис, нямаха право да спират и проверяват автомобили. Към настоящия момент на 120 автомобила са монтирани системи, които записват аудио и видео. По-малко от сто коли не са оборудвани", заяви за "Здравей, България" главният инспектор от Национална пътна полиция Стойчо Константинов. Той подчерта, че до края на годината всички автомобили ще бъдат оборудвани с технически средства за видео наблюдение и аудио запис.  

 

"Категорично казвам, че глоба на ръка не се заплаща", заяви той. 

 

"Връщат ли се рушветите от 20 лева за катаджиите" - това ви питаме в анкетата на сайта ни NovaNews.bg. Гласувайте ТУК.