"Комисията отказва да защитава корпоративни интереси на една определена част от потребителите", допълни той

 

Бизнесът и синдикатите поискаха оставката на шефа на енергийния регулатор Иван Иванов заради увеличението на цената на електроенергията. 

Още по темата

 

"Няма да си подам оставката, защото при всички взети решения сме спазили закона. Решенията са прозрачни, справедливи и публични и всеки може да се запознае с тях на сайта на комисията”, заяви в „Здравей, България” председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

 

"Не съм на този пост, за да правя кариера или да се харесам на когото и да било, а за да защитавам обществените интереси. КЕВР отказва да защитава корпоративни интереси на една определена част от потребителите”, допълни той.

 

Относно добавката "задължение към обществото", Иванов коментира, че тя наистина е висока, но това е така, защото в резултат на тежки управленски грешки, НЕК е доведена до финансова катастрофа с милиарди задължения. 

 

"Ние търсим възможност не само бизнесът, но и българските граждани да бъдат равнопоставени. Вноските, които трябва да правят електропроизводствените дружества, налага рязка реорганизация и оптимално намаляване на кражбите. В противен случай в края на годината те няма да са конкурентоспособни на енергийната борса", обясни Иван Иванов.

 

Председателят на КЕВР защити думите си, че бизнесът „безпардонно и брутално” защитава своите интереси с това, че той непрекъснато плаши с протести. Според него се прикриват други причини, с които се иска увеличаване цената на стоките.

 

Битовите потребители също ще бъдат ощетени, въпреки че тарифите за тях са намалени, твърдя от бизнеса. Причината - цените на храните ще започнат да вървят нагоре. Вероятно сред първите стоки, които ще купуваме на нови цени, ще са хлябът и тестените изделия.