Зашо херцогинята на Кеймбридж беше наречена "механична принцеса"?

Няма спор – за съвременните разказвачи на истории Кейт Мидълтън си е същинска катастрофа. "Механична принцеса с безупречна пластмасова усмивка” – тук британската писателка Хилари Мантел имаше право, пише Die Welt. Носителката на „Букър” е една от най-влиятелните личности в литературния свят на Острова и познава членове на кралското семейство. А присъдата ѝ за Кейт няма да се размине без унищожителен ефект. 


„Явно тя е била избрана заради своята безупречност. Тя прилича на манекен на витрина, без индивидуалност. Това, което носи, я определя изцяло”, заяви 61-годишната Мантел преди време. Писателката дори си позволи да сравни херцогинята на Кеймбридж със съпругата на Хенри VIII – Ан Болейн, която, по думите ѝ, е била „оценявана по тялото, а не по интелекта и душата си”. 


Твърденията на Мантел за липсата на отличителни черти у младата съпруга на Уилям могат да бъдат илюстрирани с множество снимки. И на всички тях човек вижда едно и също - без значение дали са направени на трибуната на „Уимбълдън”, в проливен дъжд, на 36 градуса горещина, при разговор с умиращи деца или с Мишел Обама. Кейт сияе. Това е онази здрава непоклатима усмивка, напомняща тази на Служител на месеца, допълва в своя анализ германското издание. 


Кейт никога не изгубва контрол върху поведението си, не прави грешки и никога не променя изражението на лицето си. Като самостоятелна личност херцогинята вероятно е скучна. Но в исторически план тя е феномен. Тя се присъедини към редиците на силните жени, които определяха съдбата на Уиндзор през миналия век. А мъжете около тях бяха статисти - в по-голяма или по-малка степен нещастни. Има жени, които определят съдби. И Кейт Мидълтън е една от тях.


В последните десетилетия няколко представителки на нежния пол сериозно разтърсиха кралския двор. На първо място – снахата на Елизабет II - лейди Даяна, до известна степен и другата снаха Сара Фъргюсън, както и любимата на принц Чарлз – Камила Паркър Боулз. Всички те в продължение на 15 години превръщаха кралския двор в декор на сапунена опера. Всеки мамеше всеки, а болезнените разкрития не спираха. 


Няколко години по-късно крехкото и удряно от съдбата кралско семейство, което осигуряваше хляб на цяла армия от PR експерти, отново е стъпило на крака. Изглежда, че Кейт Мидълтън със своето не впечатляващо с нищо поведение, дава стабилност на цялото семейство. Вместо да предизвика нова катастрофа, около която да се суети Уиндзор, тя успокои ситуацията.

 

Жената на Уилям изтърпя стоически шегите на неговите приятели сноби за произхода си и подигравките, че майка ѝ е била стюардеса в „Бритиш Еъруейс” ("Doors to manual"). Обществото така и не можа да се насити на разкритията на фалшивите приятелки и бившите ѝ любими. Но всичко премина. И сега Кейт е като един бастион на спокойствието и безупречността в кралския двор.