Спасителите призовават да се избягват неохраняемите зони

 

Четири инцидента с летовници само за три часа се случиха днес и то само на един от Черноморските ни плажове. Мъртвото вълнение продължава вече цяла седмица, а жертвите на опасното море от началото на сезона са 11. Само вчера смъртните случаи в Бургас са два.

 

Само през почивните дни инцидентите са над 30. Повечето плажуващи отказват да се съобразяват с червения флаг и сигнала от свирките на спасителите.


„Да, безотговорни са и аз затова си гледам децата”, обясни Зорница.


„Да, бяхме във водата, обаче усетихме мъртвото вълнение и не сме влизали и затова седим по-навън, на плажа”, обяснява Димитър.


Спасители с дългогодишен опит обясняват, че мъртвото вълнение продължава нечетен брой дни - 3, 5, 7 или 11. Всеки плажуващ може сам да провери дали „морето дърпа”.


„Ако застанат на мокрия пясък и вълната, която идва срещу тях и като се връща, прави островчета, това означава, че има мъртво вълнение и краката им потъват и дърпа навътре”, обясни водният спасител Петър Русев.


Само днес за 3 часа на Северния плаж в Бургас спасители спасиха от удавяне петима. Жена е с опасност за живота в реанимация на бургаската болница.


„Дамата беше в клинична смърт, с единични дихателни движения, извадена от спасители от водата, със слабо реагираща зенична реакция към светлина”, разказа д-р Иванка Иванова.


Само за два дни мъртвото вълнение взе три жертви. Зяатова спасителите призовават да се избягват неохраняемите зони, както и да се съобразяваме със забранителния червен флаг. И все пак, ако водата ни повлече, най-важното е да не се паникьосваме. И още:


„Да се опитат да легнат по гръб и да махат или да викат за помощ. Винаги да се къпят близо, където има хора до тях, ако стане инцидент - да могат да извикат”, разказа водният спасител Петър Русев.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Цеца Алексова