Абсурдна ли е исканата промяна и до какви патови ситуации може да доведе?

 

Затвор за магистрати, които се срещат насаме с депутати. Това е една от промените на Наказателния кодекс, внесена от 4-ма депутати от Рформаторския блок, ден преди лятната ваканция на парламента. Абсурдна ли е исканата промяна и до какви патови ситуации може да доведе?


Весислава Иванова е магистрат в Софийския градски съд вече 17 години.  


„Абсолютно не мога да повярвам, че някому е хрумнало да криминализира подобен контакт, основан е очевидно на идеята, че магистатрите и представителите на изпълнителната власт по условие са престъпници”, казва Весислава Иванова, съдия в Софийския градски съд.


Според съдия Иванова корупцията в съдебната система може да се пребори само с читави разследвания. Освен мнението на магистратите, по спорната поправка, потърсихме и това на обществото. Редно ли е магистрати да влизат в затвора след среща насаме с депутати. Случайно срещнахме на улицата и депутат.


„Това не решава проблемите. Проблемите решават единствено, когато има контрол в институциите - дали магистратите - прокурори, съдии включително си вършат работата”, коментира Юлиан Ангелов, депутат от Патриотичния фронт.


За експерта Тихомир Безлов магистрати и депутати да не могат да си говорят насаме е кардинално недопустимо.


„Много е краен, крайни са текстовете, които са предложили. Струва ми се, че просто показва не само политическа незрялост, а така и лична незрялост”, на мнение е Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.


Осъзнали политическата незрялост на поправката, вносителите й решиха да я оттеглят. Така поправката "затвор за магистрати, говорили насаме с депутати" ако не друго, поне показа, че ако има силна обществена реакция, съмнителните решения на родните законотворци може да са поне с една идея по-малко.


Повече по темата гледайте във видеото.