Според методиката на Евростат, половината от българите не са били отваряли книга от близо година

 

Много от българите не четат, не ходят на театър или на опера, или не посещават културно-иторически обекти. Заключението за европейската ни нация дава изследване, подготвяно от „Алфа рисърч”. То не е готово окончателно, но наш екип се поинтересува какви са нуждите ни от култура и изкуство.


Според методиката на Евростат, половината от българите не са били отваряли книга от близо година. Бюджетът за култура на семейство в страната, според същите данни е 17 лева. Проблем ли е това?


Дали от съвременния натоварен и свръхтехнологичен живот или защото нямаме пари, не четем? Въпросът задаваме на човек свързан с книгите. Милчо продава книги "на кашон" и то пред Софийския университет от 1989 г., тоест 26 години.


„Децата, откаккто излязоха тези лаптопове и таблетки, останаха неграмотни. Те не научават това, което могат да научат от книгите”, казва възмутено Милчо Велев, продавач на книги.


Изкуството във всичките му форми не е превилегия за народа, както е било в социализма, а просто европейско право... и традиция.


Достъпът до култура! А колко хора не са отворили поне една книга през последната година? Цифри, потвърждавани от едни, отричани от други, но според хората следящи тенденциите, те имат своето обяснение, което е тревожно, но и очевидно.


„На първо място е цената, като най-сериозен проблем и препятствие в културните дейности”, смята експертът Диана Андреева.


Но проблемът е и по региони. Дали не става дума отново за Конституцията, например?


„Нека да припомним в разгара на конституционния дебат, че член 20 от Конституцията, че държавата гарантира балансирано развитие на отделните райони в страната”, пояснява Диана Андреева.


Но Милчо ще продължава да чете, особено за това, което го интересува.


Екип, ръководен от професор Александър Кьосев, също събира данни за достъпа ни до култура. По телефона, ученият заяви, че те ще са готови след няколко месеца. До тогава се надяваме, че библиотеките и театрите отново ще се напълнят с хора, което през авуст просто не е възможно.


Повече по темата гледайте във видеото.

 

А колко често четете вие? Отговорите ви очакваме ТУК.