След поредната смърт на родилка...

След поредната смърт на родилка, \"Здравей, България\" търси отговор на въпроса достатъчно ли е да се въведат солени глоби, за да няма повече лекарски грешки.

 

На въпрос дали жените, които раждат в България, участват е руска рулетка, проф. Милан Миланов – председател на етичната комисия към БЛС, категорично отрече да е така.

Лекарската грешка е недопустима, но тя е нормално събитие в целия свят. Майчината смъртност в България е точно такава, каквато е в Европа. Според д-р Иван Козовски оабче, който е направил проучване, смъртността на родилки в България е три пъти по-виосока, отколкото в Европейския съюз.

Според проф. Милан Миланов, проблемът не е в липсата на правила, а в правила, които трябва да се променят съобразно развитието на обществото и развитието на медицината. Той заяви, че лекарите работят под една тежка преса, вследствие, на което започват да изпитват страх от рискови действия. „А в нашата професия те са най-важните, те са животоспасяващи", допълни професорът.

Проблемът никога няма да се оправи със завишаване на наказания и глоби, заключи председателят на етичната комисия към БЛС.

Цялото му гостуване в \"Здравей, България\" може да видите във видеото.